Hi-Kod Oyun Geliştirme Online Atölye Başarı Hikayeleri
Kaan Karahancı
19 yaşında İstanbul’da yaşayan önlisans bilgisayar programcılığı öğrencisi Kaan Hi-Kod Oyun Geliştirme Online Atölyesi’ne katılarak oyun geliştirme alanına giriş yaptı. Çok kısa sürede çok güzel projeler çıkartarak atölye sonunda mentör olmaya hak kazandı. Mentörlük süresince çok aktif olan Kaan, aynı zamanda Kodluyoruz-Microsoft işbirliğiyle yürütülen Yaratıcı Öğretmenler Programı kapsamında farklı şehirlerdeki öğretmenlere yüzyüze Unreal Engine eğitmenliği yaptı.
Merhabalar ben Oyun Geliştirme mentorlarından Kaan, Hi-Kod #2 mezunuyum. Benim Hi-Kod sürecim oldukça aktif ve verimli geçti. Adem Hocam sayesinde terim bazlı ezbere öğrenmeden ziyade nasıl öğrenmem gerektiğini öğrenerek, hayatım boyunca kullanabileceğim, kendi öğrenme yöntemimi keşfettim. Süreç boyunca onlarca arkadaş edindim ve birçoğu ile hala görüşüyor, projeler geliştiriyorum. Bana bir diğer en önemli katkısı da tam olarak bu oldu. Süreç bittiğinde hayatımda ilk defa bir oyun geliştirmiş, bu sayede aşırı motive olmuş ve bir sürü arkadaş edinip yeni projelere başlamıştım. Bu benim açımdan çok büyük bir avantaj oldu. Sonrasında Oyun Geliştirme mentor’u olduktan sonra da kazandığım tecrübeleri benden sonra gelen atölyeci arkadaşlarımla paylaştım ve topluluk içerisinden yüzlerce insanla tanıştım. Elimden geldiğince hepsine yardımcı oldum ve onlar da bana çok yardımcı oldular. Tüm bu gelişim süreci Kodluyoruz’un “Yaratıcı Öğretmenler Programı” dahilinde yaptığım Oyun Geliştirme Eğitmenliği ile de devam ediyor. Çeşitli sunumlar yapıyor ve kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Hi-Kod benim için bir başlangıç, bir milattı. Bugünüm ve yarınım için çalışmaya devam ediyorum!
Melek Çelik
21 yaşında Mersin’de yaşayan üniversite matematik öğretmenliği öğrencisi olan Melek, Hi-Kod Oyun Geliştirme Online Atölyesi’ne katılarak oyun geliştirme alanına giriş yaptı. Atölye süresince sosyal becerileriyle ön plana çıktı. Yapılan etkinliklerde aktif olarak görev aldı. Atölyeden mezun olduktan sonra da Kodluyoruz’a katkılarına devam eden Melek, kısa bir süre sonra Kodluyoruz bünyesinde stajyer olarak çalışmaya hak kazandı. Melek Çelik şu an Kodluyoruz’da bootcamp ekibinin stajyeri olarak çalışmakta.
“Yazılım öğrenme süreci nasıl eğlenceli hale gelebilir?” sorusunun yanıtını Hi-Kod ile buldum. Hi-Kod, oyun parkında kum zemine düşmek gibi. Keşfetme sürecinin başındasın, eğleniyor ve öğreniyorsun. Ama hata yaptığında yerdeki kum dizlerinin kanamasını önlüyor. İşte tam olarak Kodluyoruz gençlere bu şekilde bir ortam sunuyor. Kodluyoruz’u keşfederken “Benim içerisinde yer almam gereken topluluk bu, buradaki insanlarla beraber değer üretmeliyim.” düşüncesi zihnimde parlamıştı. Nitekim öyle de oldu. Haziran 2022’den beri bootcampler tarafında staj yaparken Hi-Kod’un başardıklarıyla gurur duymaya devam ediyorum.
Furkan Doğru
21 yaşında İzmir’de yaşayan üniversite mimarlık bölümü son sınıf öğrencisiyken, güz dönemi Hi-Kod OG-1 atölyemize katıldı. Oyun geliştirme geçmişi hiç olmayan Furkan atölye süresince okuldan gelen tasarım bilgisini oyun geliştirme alanına entegre etti ve Blender programını kullanmaya başladı. Atölyemizden mezun olma projesini LinkedIn üzerinden paylaştıktan sonra YouCan Games tarafından dikkat çekti ve atölye mezuniyetinden sadece 1 hafta sonra bu firmada tam zamanlı 3D Artist olarak çalışma hayatına atıldı. Furkan, halen Hi-Kod topluluğunun bir parçası ve yeni gelen öğrencilere mentörlük yapıyor.
“Hi-Kod’la beraber oyun geliştirmeye ilk adımımı attım. Bu süreçte hem oyun yapmayı hem de bilmediklerimi nasıl araştıracağımı öğrendim. Bu süreçten sonra gerisi çorap söküğü gibi geldi. Artık yeni bir program, yazılım dili vs. öğrenirken nereden başlayacağımı ve nasıl bir yol izlemem gerektiğini biliyordum. Yaptığım oyunu ve geçirdiğim süreci paylaştıktan sonra kısa bir sürede iş teklifi aldım. Şu anda 4 aydır bir ofiste 3D Artist olarak çalışıyorum. Hi-Kod sayesinde yeni programlara ve süreçlere çabuk adapte oluyorum ayrıca karşılaştığım problemleri nasıl çözeceğimi biliyorum. Bunlar da bana iş hayatında oldukça kolaylık sağlıyor.“
Öykü Ayşe Yıldırım
18 yaşında Dijital Oyun Tasarımı bölümü 1.sınıf öğrencisi Öykü atölyemize katıldığında oyun hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyordu. Okulda aldığı teorik dersleri Hi-Kod sürecinde pratik eğitim ile birleştirdi ve mezun olduktan kısa bir süre sonra OGEM’deki kuluçka merkezinde iBright adında bir startup şirkette game developer olarak iş buldu.
“Hi-Kod oyun geliştirme atölyesine başlamadan önce unity hakkında hiçbir tecrübem ve deneyimim yoktu. Atölyeyi bitirdikten sonra ise unity kullanmayı öğrenerek kendi projelerimi geliştirdim ve şu an indie bir grupta jr. game developer’lık yapıyorum. Bu atölye sadece unity öğrenmemde yardımcı olmadı, kendi alanımdaki insanlarla tanışma fırsatı sundu.”
Ece İrem Akşit
Mimarlık yüksek lisans öğrencisi olan Ece, Hi-Kod Oyun Geliştirme Atölye’sine katıldığında tasarım bilgisi gayet iyi düzeydeydi fakat oyun bilgisi hiç yoktu. Sadece bir merakla çıktığı bu yolda okulda edindiği becerileri pratikte uygulayabilme şansı yakaladı. 2 ay gibi kısa sürede birçok proje çıkardı ve Türkiye genelinde yapılan birçok game jam’de derece kazandı. Aynı zamanda Kodluyoruz’un Google iş birliğiyle açtığı Game Art Bootcamp’ine katılmaya hak kazandı. Kariyerine oyun alanında devam etmek isteyen Ece, bu kararı Hi-Kod sayesinde aldığını söylüyor.
“OGEM’de Adem hocamın Unity ile Oyun Tasarımı etkinliğine katıldıktan sonra Hi-Kod eğitimlerine katılmaya karar verdim. Mimarlık yüksek lisans son sınıf öğrencisi olduğum için bir yandan iş hayatıma hangi alanda atılacağıma karar verme aşamasındaydım. Bu yüzden her türlü fırsatı değerlendiriyordum. Karşıma çıkan bu fırsat gerçekten hayatımı değiştirdi. Türkiye çapında yapılan birçok oyun yarışmasında Hi-Kod takımımla birlikte dereceye girdim. O kadar güzel arkadaşlıklar edindim ki… Ayrıca teknik ve pratik bilgilerin yanı sıra Kodluyoruz ekibinin bize kattığı sosyal beceriler iş hayatımda bana çok fazla avantaj sağlıyor. İyi ki varsınız!”
Beyza Parlak
22 yaşında Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olan Beyza oyun alanını deneyimlemek için Hi-Kod Oyun Geliştirme Atölye’mize katıldı. Süreç boyunca sürekli proje geliştiren ve okulda kazandığı teknik bilgileri oyun geliştirme alanında kullanan Beyza, henüz atölyeden mezun olmadan Kariyer Buluşması etkinliğimizde konuğumuzun tavsiyesi üzerine “upwork” sitesine kayıt oluşturdu ve iş ilanları açmaya başladı. Bu sayede ilk işini mezuniyetten önce alan Beyza şu an yurt dışı tabanlı sitelerden oyun geliştirme alanında projelere destek vermekte ve döviz geliri elde etmekte.
“Öncelikle Hi-Kod benim oyunlara olan bakış açımı değiştirdi. Oyunlara dışarıdan bakıp yalnızca kodlamadan ibaret olduğunu düşünürken, Hi-Kod sayesinde takım olmanın önemini ve yaratıcılığın ne kadar ön planda olduğunu öğrendim. Hi-Kod süresince en ilgimi çeken kısım level designdı ki bu alanın biraz üzerine gittim ve kendi oyunlarımı tasarladım. Upwork’ te tasarladığım oyunları paylaştım ve iş teklifi aldım. Kısacası, Hi-Kod bana oyun yapmanın bir ekip işi olduğunu ve öğrenmeyi bilen her insanın oyun yapabileceğini öğretti.
Kodluyoruz ekibine teşekkürlerimi sunuyorum, nice Hikod’ ların düzenlenmesini diliyorum.”
Nihat Basatemur
“Hi-Kod sayesinde oyun sektöründe kendime örnek alabileceğim kişilerle tanışma ve sohbet etme fırsatım oldu. Onların verdiği tavsiyeleri dinleyerek ilk defa kendi oyunumu yaptım. Dersler ilerledikçe kendimi daha da geliştirdim ve Hi-Kod bitirme projemde beğenilen bir oyun yaptım. Kısacası Hi-Kod ile birlikte bu sektörde ilk adımlarımı atmış oldum. Hi-Kod dan sonra da kendimi geliştirmeye devam ettim.Bu sayede indie bir şirkette game developer ve game designer olarak işe başladım.”